Maak kennis met het Omega Dossier

We leven in spannende tijden, een wereld vol verwarring. Grote leiders komen met polariserende, zwart-wit antwoorden. Oude zekerheden lijken hun zeggingskracht te hebben verloren. Meer en meer staan mensen tegenover elkaar in plaats van naast elkaar. Veel mensen die christelijk zijn opgegroeid nemen afstand van de zekerheden waarmee ze zijn opgegroeid. Ze geloven niet meer in de simpele antwoorden die hun opvoeding hen heeft meegegeven.

Relevante antwoorden op eerlijke vragen

In het omvangrijke boek ‘Het Omega Dossier’ gaat Johan Vink op zoek naar relevante antwoorden op eerlijke vragen. Dit boek is het resultaat van jarenlang worstelen met lastige thema’s. Johan geeft geen gemakkelijke of goedkope antwoorden, maar presenteert in het Omega Dossier een nieuw perspectief dat zich laat kenmerken als paradoxaal evenwichtig en radicaal.

Dit boek is echt iets voor je als...

  • méér wilt ervaren van de realiteit van het Koninkrijk van God
  • niet tevreden bent met simpele antwoorden maar dieper wilt graven
  • wilt weten wat de relevantie is van ons geloof in deze postmoderne tijd
  • op een positieve en constructieve manier je plek in de wereld wilt innemen
  • niet wegloopt voor lastige issues maar bereid bent ermee te worstelen
  • wilt groeien in een intieme relatie met de Vader, Zoon en Heilige Geest

Het Omega-Dossier is één groot pleidooi voor het radicale midden: christen zijn op een radicale maar ook een evenwichtige manier. Het paradoxale karakter van het geloof speel hierbij een centrale rol.

Het is geen boek om van A-Z door te lezen. Het is meer een soort atlas waarin je kunt bladeren op zoek naar nieuwe inzichten en uitdagingen. Gaandeweg ga je dan ontdekken wat het grote plaatje is en hoe allerlei thema’s samenhangen.

"Het Omega-dossier is de neerslag van een leven lang zoeken, studeren, stoeien en verwonderen. Lees het zoals het is geschreven: nippend, ontvangend en genietend."

Martin Tensen

Reacties op het 'Omega Dossier'

Het Omega Dossier van Johan Vink beveel ik van harte aan! Een flinke pil uit de 'Beste Apotheek voor Gezond Denken en Geloven.
Otto de Bruijne
Het Omega Dossier is een feest van ontdekking en herkenning; rijk aan inhoud en rijk geïllustreerd.
Jan Bernard Struik
Emeritus leider Vineyard Utrecht en Vineyard Benelux​
Johans boek helpt mij om het paradoxale van dat Koninkrijk van God in deze wereld een beetje te snappen en ermee te leren leven.
Menno Helmus Voorganger
Teamleider Vineyard Amersfoort, Wageningen en Benelux​
Het is een boek om steeds weer naar terug te gaan, om thema’s te bestuderen en te bediscussiëren. Het is een geschenk voor de Kerk in Nederland.
Piet Brinksma
(DTL) Missioloog (Urban Missions) Voormalig voorzitter van Rafaël Nederland Voorganger Rafaël Amsterdam Noord Verbonden met Urban Life​

Deze hoofdstukken ontvang je gratis

In het hoofdstuk wordt een belangrijke basis gelegd voor het Omega Dossier, doordat we niet in termen van of-of denken, maar en-en. In dit hoofdstuk presenteren we negen verschillende paradoxen. Je leven wordt verrijkt als je paradoxen leert herkennen en omarmen.

Ben je als christen een huiskamer geleerde, een discipel, een fanaticus of een toeschouwer. Kunnen we in ons geloof balans combineren met radicaliteit? We verkennen in dit hoofdstuk een benadering waarin zowel radicaliteit centraal staat, als het zoeken naar een evenwichtige manier van leven.

De persoon van Jezus is zowel voor gelovigen als ook voor veel ongelovigen fascinerend. Wie Hij is, is niet in een paar woorden te vangen. Ook in de persoon van Jezus komen allerlei paradoxen voor. In dit hoofdstuk worden er tien beschreven.

Ons leven is een proces van voorbereiding op onze toekomstige taak. Het ontwikkelen van een sterk karakter is een hoofddoel van Gods proces met ons in deze wereld. In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe het proces van geestelijke vorming werkt.

De relatie van christenen met de wereld voelt dubbel: enerzijds zijn we geroepen om de liefde van God uit te dragen, maar anderzijds is liefde voor de wereld een valkuil. In dit hoofdstuk beschrijft Johan zes verschillende manieren hoe je met dit spanningsveld om kunt gaan.

"Het Omega Dossier toont aan dat intelligentie en geestelijk inzicht harmonieus samen kunnen gaan"

Prof. Dr. Paul van der Laan

Over de auteur Johan Vink

Johan Vink is socioloog. Na een korte tijd in het hoger onderwijs te hebben gewerkt, is hij twaalf jaar deel geweest van de directie van Youth for Christ Nederland. Daarna heeft hij vijftien jaar gewerkt bij de Evangelische Omroep waar hij verantwoordelijk ws voor de verkondigende programma’s op radio en televisie. Ook is hij vijftien jaar voorganger geweest van de Vineyard gemeente in Wageningen. Hij geeft nu leiding aan het cross mediale Omega Project waarvan dit boek een eerste uitgave is. Johan Vink is getrouwd met Carla Vink-Hettinga, vader van vier kinderen en grootvader van zes kleinkinderen.

De christelijke nieuwssite CIP heeft een serie video-interviews gedaan met Johan Vink over het Omega Dossier. In dit interview vertelt Johan over zijn eigen geloofsreis: ”Als het over het verstand gaat, is alles zwart wit, het is waar of het is niet waar. Het is goed of het is niet goed. Dat hield mij in zijn greep. Maar het spreken van God is ook een mysterie, dat bracht mij op paradoxen die ik met mijn verstand niet bij elkaar kon krijgen.”

Veelgestelde vragen

”Als het over het verstand gaat, is alles zwart wit, het is waar of het is niet waar. Het is goed of het is niet goed. Dat hield mij in zijn greep. Maar het spreken van God is ook een mysterie, dat bracht mij op paradoxen die ik met mijn verstand niet bij elkaar kon krijgen.”

“De focus is op het Koninkrijk van God en de zoektocht naar het Koninkrijk, hoe je het hele christen-zijn plaatst in de context van het Koninkrijk. Wat ik heb proberen te doen is dat je op een andere manier kijkt naar het christen-zijn. Zoals Jezus over het Koninkrijk sprak, ging het om een nieuwe orde, een invasie die ertoe moest leiden dat de heerschappij van de boze, met alle gevolgen van dien, doorbroken zou worden en het licht en het zout van het Koninkrijk deze hele schepping zou doortrekken en beïnvloeden.”

“Er zijn veel mensen die in een christelijk gezin opgroeien en heel veel dingen aannemen. Maar op een gegeven moment komen ze met heel andere ideeën in aanraking. Ze komen er achter dat ze dingen te gemakkelijk hebben aanvaard. As je ouder wordt, krijg je toch te maken met een soort realitycheck. Werkt het nou echt? Ik merk dat jongeren, soms van de ene of andere dag, ergens door in de war raken. Je moet dan echt worstelen met lastige vragen. Die mensen heb ik op het oog.”

“Ik vind zelf het begrip paradox heel behulpzaam, omdat het laat zien dat dingen die voor je gevoel niet met elkaar te rijmen zijn, elkaar niet hoeven uit te sluiten. We leven in een tijd waar heel veel of-of gedacht wordt. Dat stuk polarisatie brengt heel veel mensen in een impasse. Leren om in en-en termen te denken is iets wat volgens mij bij volwassenheid hoort. Dat heeft ermee te maken dat je niet in valse tegenstellingen denkt.”

Ja, ik wil vijf hoofdstukken gratis ontvangen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.